Cununia religioasă – ce îți trebuie cu adevărat
Atunci când noi înșine ne-am hotărât să facem cununia religioasă, am ales biserica din considerente simpliste și „lumești“: era aproape de restaurant.
Cele mai bune și cele mai frumoase lucruri din această lume nu pot fi văzute sau auzite, ci trebuie simțite cu inima.
Helen Keller – scriitoare
Dar cred că am făcut noi ceva fapte bune la un moment dat, căci cineva a avut grijă să avem norocul să ne fi cununat într-o biserica foarte frumoasă și temeinic îngrijită de un preot cu totul deosebit, cu vorba lină și mintea deschisă. Îmi amintesc cu câtă neliniște am călcat pragul bisericii, cu gândul că „să vezi câte or mai fi de făcut și aici“.
Acum îmi pare comic
dar atunci, în tumultul pregătirilor, a părut atât de firesc să mă duc în fața preotului cu pixul și hârtia… să notez. De parcă făceam lista de cumpărături înainte de Crăciun, nu pe cea pentru cununia religioasă. Preotul cu vorba lină și mintea deschisă, mi-a făcut amabil loc pe un colț de masă, iar eu m-am așezat atât de confortabil, de parcă urma să transcriu istoria literaturii române. După 20 de secunde, pe foaia mea erau scrise doar 3 cuvinte: nașii, lumânările, verighetele. „Vinul și piscoturile sunt opționale, căci va putem da noi de aici…” a adăugat la sfârșit puțin amuzat. Dap, doar de atât e nevoie că două destine să fie legate. E nevoie de lucruri simple ce transced cu mult valoarea lor materială. Nu contează culoarea rochiei, a costumului și coordonarea dintre ele. Nu contează dacă ai sau nu sarmale în meniu. Nu contează dacă nunta e cu tematică. Nu contează decorurile, florile, buchetele, candy barul, nici măcar domnișoara și cavalerul de onoare nu contează. Toate acestea sunt… pentru tine, dacă le vrei.
Viața m-a învațat de devreme că atunci când lucrurile sunt puține, sunt extrem de încărcate (de informație, semnificații și simboluri, de valoare)… ca atunci când aveai un singur subiect la examen și trebuia să scrii 5 pagini, sau când ești la dietă și intri în cofetărie și știi că trebuie să cumperi doar O prăjitură, sau când îți planifici cununia religioasă, sau când… mă rog, ai înțeles. Ideea e că această simplitate neașteptată mi-a stârnit curiozitatea de a afla încărcătura nevăzută a acestor obiecte, iar despre fiecare dintre acestea voi detalia în următoarele articole.